Începând cu data de 1 februarie, românii ar urma să fie vaccinați și cu serul împotriva COVID-19 produs de compania farmaceutică americană Moderna, nu doar cu cel produs de Pfizer-BioNTech.
Anunțul a fost făcut miercuri seara de către Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV).
Atât vaccinul Moderna, cât și cel Pfizer-BioNTech utilizează metoda ARN mesager și au o eficiență similară, însă există și unele mici diferențe între cele două, notează Antena3.
În cazul vaccinului produs de Pfizer, cea de-a doua doză (rapelul) se administrează la 21 de zile de la administrarea primei doze, în timp ce în cazul vaccinului Moderna, rapelul trebuie făcut la 28 de zile de la prima doză.
O altă diferență este aceea că vaccinul Pfizer se administrează persoanelor peste 16 ani, în timp ce serul produs de Moderna nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.
Vaccinul Moderna ar urma să fie administrat în paralel cu cel de la Pfizer-BioNTech.
Alegerea tipului de vaccin care va fi administrat persoanelor care vin pentru imunizare va fi făcută de către personalul medical din centrele de vaccinare, dar pacientul poate refuza serul respectiv și poate opta pentru celălalt, însă totul depinde de numărul de doze disponibile în centrul respectiv.
Începând cu data de 28 ianuarie intră în vigoare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în etapa a doua de vaccinare din categoria angajaților din domeniile esențiale.
Acest lucru are loc în contextul în care, din cauza numărului insuficient de doze, autoritățile au decis amânarea cu zece zile a programărilor acestor persoane.
„Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile)””, anunță CNCAV.
Este vorba despre 35.304 persoane care erau programate inițial în perioada 28 ianuarie – 11 februarie.
CNCAV precizează că pentru persoanele programate în Etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esențiale, se menține același ritm de vaccinare.
„Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidențiale, dializați, persoane nedeplasabile și cele fără adăpost.
CNCAV a transmis o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum și Procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populația planificată”, potrivit sursei citate.